✨Kaloryczność dla 1 porcji (spring rolls + sos): około 580kcal

✨B:22g/T:32g/W:56,5g

Spring rolls z łososiem

✨Składniki na 2 porcje:
– papier ryżowy (ok. 8 sztuk)
– łosoś pieczony lub wędzony ok. 100g
– 1 awokado
– 1 marchewka
– pół ogórka
– liście sałaty
– pół pęczka szczypiorku
– 2 łyżeczki czarnego sezamu (można pominąć)
– 1 łyżka octu sezamowego (można pominąć)

✨Wykonanie:
Awokado pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki. Następnie zalej marchewkę gorącą wodą z dodatkiem octu ryżowego na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj resztę składników – pokrój drobno szczypiorek, łososia podziel na mniejsze części i wyłóż na blat wszystkie potrzebne składniki.
Do głębszego talerza wlej ciepłą wodę, namocz delikatnie papier ryżowy. Następnie układaj kolejno: sałatę, łososia, awokado, marchewkę i ogórka. Całość posyp szczypiorkiem oraz sezamem. Na końcu zawiń dobrze spring rollsy, tak aby nic nie wyleciało i przygotuj pozostałe tym samym sposobem.